PRESENTACIÓ DEL PROJECTE

Projecte artístic i educatiu pioner a Catalunya

Durant aquest curs escolar 2015-2016 L’Escola Simeó Rabasa de Martorelles posa en marxa el projecte “L’Òpera a l’escola” amb la coordinació de La Nave Va teatre i el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Dins de l’aposta artística realitzada pel centre amb el teatre des de fa més de 20 anys, aquest nou projecte de “l’Òpera a l’escola” suposa un nou repte artístic i musical que permetrà els/les alumnes de 5è de primària representar una òpera participant del procés creatiu amb la col·laboració de dos ARTISTES professionals externs procedents de la dramatúrgia i la direcció escènica, i de la composició musical.

Projecte Innovador

“L’Òpera a l’escola” és molt més que un projecte artístic. Incorpora elements molt innovadors en la seva metodologia i en el seu plantejament pedagògic, permet adquirir competències bàsiques de forma motivadora i enriquidora.

Els artistes aniran a escola cada setmana i treballaran en equip amb els mestres del centre i els alumnes.

Adquireix una especial rellevància el fet que la dramatúrgia i la partitura de l'òpera la creen els artistes, des del material sorgit de la recerca dels nens. Aquest material serà fruit d’un treball tri direccional entre el “procés dramàtic”, la recerca sonora musical i la plàstica, creant partitures gràfiques que facilitin la implicació dels nens.

També és important destacar d’aquest projecte la visió de l'art com a agent transformador, composta per tres grans vessants; la social (el nostre rol en el col·lectiu i les necessitats que sorgeixen de l'individu), l'educativa (aprenentatges i descobriments sobre un mateix i les relacions humanes) i l'artística (el canvi de mirada, despertar la sensibilitat). Aquestes 3 vessants són les que engegarem en aquest procés, ja que entenem que és indispensable que el procés artístic promogui a l'acció i la reflexió. L'art té com a missió important la d'obrir interrogants que ens replantegin el nostre rol al món i la forma de millorar-lo.

Un altre aspecte significatiu és que l'escola ha emmarcat aquesta proposta d'òpera com a projecte interdisciplinari de centre. D'aquesta manera es vinculen tots els alumnes i professors amb activitats paral·leles i complementàries, per apropar-se al procés creatiu i al món de l'òpera des de diferents angles.

Exhibició del projecte

El projecte per aquest curs escolar 2015-2016 finalitzarà amb la presentació i exhibició d’un espectacle d’òpera durant els mesos d’abril i maig. Es realitzaran diverses actuacions a El Celler de Carrancà de Martorelles per a escoles de la zona, famílies, veïns i veïnes i al Centre Cultural de Granollers per a escoles de la comarca.

dilluns, 29 de febrer del 2016

SESSIÓ 21

23 febrer

Avui ha estat una sessió especial. Ha estat el primer assaig fora de l’escola, en el Celler de Carrancà. Hem vingut molt aviat per transportar els instruments i materials. Un cotxe de l’Ajuntament ha vingut per transportar els alumnes que arriben a l’escola abans de les 9h.

Canviar d’espai sempre és interessant i es necessita una petita adaptació. Avui s’ha incorporat a l’equip la Diana, natural de Bulgària, que està cursant estudis teatrals a Barcelona i ja havia fet de voluntària europea en projectes teatral amb LA NAVE VA.  Ella farà d’ajudant de direcció.

La sensació és que l’espai, tot i que encara no està adaptat com volem, ha ajudat a concentrar-nos més. He repassat tot el que tenim treballat i hem provat alguna cosa amb la cançó del Frederick.  El grup ha animat molt a l'Oscar per cantar la seva cançó. És la primera cançó de solista que es fa devant del grup i hem vist com canviar cantar sol o davant de moltes persones. Forma part del procés de guanyar confiança. També hem vist un fragment de l’escena visual de l’entrada al bosc que han treballat amb la Míriam i ha sortit molt coordinat.

Per acabar hem tornat a fer les primeres escenes amb música en directe i ha anat força bé. (El Dan, el Sergio i en Daniel G han treballat molt bé la part instrumental).  Molt bones sensacions per ser el primer assaig a El Celler.


Per tancar han demanat ballar i ho hem fet al ritme de Tina Tuner “You are the best”.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada